and niceee.. hohoho

Thursday, 14 April 2011

Jagung Berirama Pop!



Mesti korang semua pernah makan bertih jagung kan??
selalunye kat panggung wayang la.. GSC!!.. haha
Popcorn GSC memang BEST in the world la bagi Budak Baik.. (GSC kene bagi komisyen kat Budak Baik nih, penat promote -.-')




Budak Baik  memang suke popcorn, rase manis popcorn tu buat Budak Baik senyap.. menikmati sungguh!
terima kasih la kat sape yang mengilhamkan bertih jagung nie, walaupun nampak remeh tapi kalau xdek bertih jagung mungkin kat panggung wayang yang korang selalu pegi tu jual nasi lemak ke, mee goreng ke.. hmm.. tak ke susah makan dalam gelap..


Okey, sekarang Budak Baik nk kongsi kat sesiape yang suke memasak.. korang leh try resipi nie..
sape tau kan, popcorn korang pulak yang jadi terkenal kat GSC.. leh buat join venture ngan GSC..
CONFIRM Budak Baik akan beli jugak.. haha


Resipi nie Budak Baik jmpe kat satu laman web..Budak Baik juz dapat bagi nie je sbb even Budak Baik x penah try buat..
tapi mungkin korang patut try dulu, orait??..




Kite terus kepada bahan-bahannye :
1 mangkuk serai
1/2 sudu garam
sedikit minyak
3 camca gula
1 cawan air
1 mangkuk jagung rebus/bakar (dikisar)





















 HAHA, gurau je.. nie yang betul :



  • 1/2 cwn pop corn kernels
  • 3 tbsp minyak sayur/ canola
  • 1/2 cwn butter
  • 1 cwn gula perang
  • 1/4 cwn corn syrup/golden syrup
  • 1/2 tsp garam
  • 1/4 tsp baking soda
  • 1/2 tsp vanilla

Cara-cara memproses jagung berirama :

  1. Panaskan minyak dlm periuk yg deep n berpenutup
  2. masukkan jagung popcorn dan tutup. xlama pastu akan dgr bunyi "pop" byk kali. Goncang2 periuk sampai dah xdgr bunyik "pop"
  3. keluarkan popcorn n asingkan dgn kernels yg xjd popcorn.
  4. Panaskan oven suhu 120C.
  5. Dalam periuk kecil, cairkan butter. Masukkan gula perang, garam dan golden syrup/corn syrup
  6. Kacau dan biarkan ia mendidih. Bila dh didih, biar skjap dlm 2-3 min tanpa dikacau. api jgn besar sgt yer..
  7. alihkan dari api, masukkan baking soda dan vanilla. kacau sampai sume sebati
  8. Tuang kat popcorn yg dah siap tadi, dan gaulkan.
  9. Ratakan atas dulang oven yg dah di alas wax paper. Bakar 45 min, dgn membalik2kan setiap 15min.
  10. Tunggu sejuk baru patah2kan n simpan dlm bekas kedap

Sebelum korang try resipi nie, Budak Baik   nak selitkan pesanan dari pencipta resipi nie :

1. butter tu bule kurangkan psl sy rasa mcm a bit oily.
2. biasenye bule subs madu untuk golden/corn syrup. utk resipi ni sy xsure sbb xpnh subs.tp u all bule cuba n report feed back..=)
3. sy tak bakar smpai 45min pun, agak2 jgn smpai hangit dahler..heheh

So, boleh la cube ye..
sambil-sambil korang pikirkan nak cube ke tak, Budak Baik nak cerita sikit TRIVIA pasal jagung berirama nie..
  1. Butiran bertih jagung mengandungi kandungan air yang sedikit dibahagian dalamnya.
  2. Air yang terkandung dibahagian tengah butiran bertih jagung akan mengembang apabila dipanaskan dan menyebabkan bertih jagung meletup dan BERIRAMA, haha
  3. Letupan tersebut telah menyebabkan isi bertih jagung terkeluar, sebab tu bentuk popcorn macam tu..
  4. Satu ounce dalam hidangan bertih jagung mengandungi 4 grams fiber.
  5. Bertih jagung mengembang 30 hingga 40 kali ganda semasa ianya berirama
  6. Butiran bertih jagung yang tidak meletup semasa dipanaskan dikenali sebagai "old maids" (pembantu rumah tua..) erkk..??!..
Papepun, bertih jagung nie adalah satu snek yang lazat dan praktikal sebab boleh dimakan semasa menonton movie atau membuat assignment.. haha =) 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...